7-те български патентовани продукта

Добре дошли в моя сайт! Тук ще ви покажа 7-те български патентовани продукта. Ето ги и тях:

Нека разгледаме по-подробно всеки един от продуктите

Филе Елена

Малко пояснения

Филе Елена представлява изсушено свинско филе, характерно за района на град Елена. В Елена филето е известно и само като „рибица“.

 Извинете, картинката не зарежда!

Панагюрска луканка

Малко пояснения

Панагюрската луканка води началото си от района на Панагюрище. Тя е една от малкото, в която телешкото месо е повече от свинското. Характерните подправки са черен пипер и кимион.

 Извинете, картинката не зарежда!

Роле Трапезица

Малко пояснения

Роле Трапезица е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в сляпо черво от едри преживни животни или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Роле Трапезица е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.

 Извинете, картинката не зарежда!

Кайсерован врат Тракия

Малко пояснения

За направата на кайсерован врат Тракия се купува пресен свински врат - парчета от 1 до 2 кг. Слага се във фризера за около 40 мин. До час - колкото да се "стегне" (да не замръзне) и да може да се оформя с ножа по-добре. Обикновено се разрязват парчетата по дължина и се получават две за осоляване - с дължина около 25 см. С ножа се стремете да им придадете правилна правоъгълна форма. Изрезките отиват за готвене, а парчетата - за осоляване.

 Извинете, картинката не зарежда!

Говежда пастърма

Малко пояснения

Има два вида говежда пастърма – обикновена и кайзер. И при двата вида задължителните етапи на приготвянето включват осоляване на месото и сушене на проветриво място. При кайзер пастърмата има допълнително нанасяне на слой подправки (овалване или намазване).

 Извинете, картинката не зарежда!

Горнооряховски суджук

Малко пояснения

Горнооряховският суджук е сурово-сушен месен продукт, традиционен за българската национална кухня. Приготвя се с прясно говеждо, животинска мазнина, селитра, кимион, захар, сол, черен пипер. Омесените продукти се пълнят в естествени черва, които се завързват с връв, като двата края са свързани. Традиционно на суджука се придава форма на подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Горнооряховският суджук е без оцветители и изкуствени консерванти.

 Извинете, картинката не зарежда!

Розово масло

Малко пояснения

Розовото масло е продукт от маслодайни рози, получен чрез двойна дестилация на различни видове рози, които се отглеждат в Европа, Азия и Африка. Заради своите качества и цена маслото е известно и като „течно злато“. Маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си са я принесли на Балканския полуостров.

 Извинете, картинката не зарежда!